ÀREA D’HISTÒRIA

 

                  

 

OBJECTIUS GENERALS

1. Identificar, analitzar i explicar, situant-los adequadament en el temps i l’espai, alguns esdeveniments, personatges i processos rellevants de la Història des de l'Antiguitat fins al segle XVIII i, en especial, al llarg del segle XIX i, sobretot, del segle XX, tant en l’àmbit de Catalunya com d’Espanya valorant la seva significació en el procés històric i les seves repercussions en el present.

2. Interpretar de manera àmplia els principals processos econòmics, polítics i sòcio-ideològics així com alguns dels principals problemes històrics que configuren la Història de Catalunya i d’Espanya com a resultants de l’encadenament causal i dialèctic de distints processos i factors en especial durant l'etapa contemporània de manera que es pugui identificar la seva pervivència actual.

5. Manejar el bagatge conceptual bàsic propi de la Història a fi de poder extreure informació històrica de fonts directes, valorar interpretacions historiogràfiques i realitzar algunes activitats d'indagació i síntesi de tal manera que es pugui expressar raonadament visions pròpies sobre alguns aspectes de l'evolució històrica de Catalunya i d'Espanya.

6. Aplicar correctament tècniques de treball relatives a la sistematització de tot tipus d'informació històrica (gràfica, plàstica, textual, oral, audiovisual, informàtica i multimèdia) com a l'esquematització de processos i conceptes abstractes.

 

CONTINGUTS

Fets, conceptes i sistemes conceptuals

1. Fets rellevants i caracterització del llegat històric hispànic.

     1.10 Catalunya: la fi de l'estat català. Evolució demogràfica i econòmica.

2. Evolució general del segle XIX.

     2.1 De la crisi de l'Antic Règim a la implantació del liberalisme: continuïtats i canvis fonamentals.

     2.2 Cultura, consciència i identitat nacional catalana durant el segle XIX.

     2.3 La industrialització i les transformacions socials durant la segona meitat del segle XIX. La revolució industrial a Catalunya. Naixement i evolució del moviment obrer.

2.4 El sistema polític de la Restauració. Anàlisi d'alguns fets significatius.

2.5 El catalanisme polític.

 

Procediments

1. Aplicació de categories temporals i de temps històric.

1.1 Ús de la cronologia i dels codis per a la mesura del temps històric.

1.2 Utilització de la representació gràfica del temps històric pel que fa a successions i simultaneïtats.

1.3 Identificació argumentada d'estructures o fets de diferents durades (temps llarg, mitjà i curt) així com de diversos ritmes.

2. Obtenció d'informació històrica.

2.1 Utilització de fonts primàries i secundàries siguin textuals, orals, documentals, gràfiques, cartogràfiques, informàtiques, arqueològiques o numèriques per a l'obtenció de la informació de naturalesa històrica.

      2.2 Utilització de tècniques d'observació indirecta per a l'obtenció d'informació de naturalesa històrica.

3. Processament d'informació històrica.

3.1 Identificació, selecció, comparació , organització i classificació amb eines tradicions o informàtiques de diversos fets històrics segons la seva naturalesa (polític, militar, social, econòmic, ideològic, cultural o artístic) i a partir de criteris explícits.

4. Aplicació i comunicació de la informació històrica.

 4.1 Aplicació del vocabulari històric a informacions rebudes prèviament o davant de propostes de nova informació.

4.4 Elaboració i expressió d'explicacions i conclusions sobre fets de naturalesa històrica a partir d'alguns dels registres gràfics, estadístics, textuals, exposicions orals o debats, cartogràfics, audiovisuals o informàtics.

 

Valors, normes i actituds

1. Valoració de les pautes de conducta per a la convivència i l'estudi.

1.2. Adopció d'una posició crítica a través del coneixement històric.

      1.3.Consciència de la complexitat, parcialitat i insuficiència de les    aproximacions al passat.

4. Respecte, solidaritat i cooperació.

4.1 Consciència de la desigualtats en el marc del desenvolupament.

4.2 Respecte del patrimoni del present i del passat.

4.3 Solidaritat i cooperació en els aspectes d'interès i en aquells que beneficien la comunitat.

 

OBJECTIUS TERMINALS

5. Caracteritzar les grans etapes de la Història a Catalunya i a Espanya destacant-ne les aportacions fonamentals i indicant-ne els principals aspectes comuns i l'arrel històrica de les diversitats.

6. Situar cronològicament alguns esdeveniments rellevants de la història de Catalunya i d’Espanya al segle XIX, tot exposant la relació existent de continuïtats i canvis entre l'antic Règim i la implantació del liberalisme tot fent referència als aspectes més importants de les constitucions, a les guerres carlistes i a les desamortitzacions.

7. Establir relacions entre les formes ideològiques i culturals d'una banda i la consciència i identitat nacional catalana al llarg del segle XIX a partir de diverses fonts primàries o secundàries.

8. Elaborar una síntesi del procés d'industrialització de Catalunya en el marc de la industrialització a Espanya, tot analitzant alguns dels canvis i crisis socials provocades per aquest fenomen i el naixement i evolució del moviment obrer al segle XIX.

10. Exposar els fonaments ideològics, els personatges, les obres principals i els fets més rellevants de govern (Mancomunitat) del catalanisme polític fins a la proclamació de la Segona República.